Zasadal krízový štáb

30.06.2010 Prešov

Na poslednom zasadnutí krízového štábu 25. 6 – boli prijaté úlohy na dokončenie záchranných prác. Bola zhodnotená situácia, čo bolo urobené a čo je ešte potrebné urobiť. Naďalej je v platnosti II. stupeň ...
Naďalej sa monitoruje stav hladín v studniach na ul. Horárskej. TSMP a.s. splnili stanovené úlohy – odstránenie spadnutého stromu nad obytnou časťou, ktorý zabraňoval predĺženiu rigolu, vytvorenie ďalších vetiev odtoku a predĺženie rigolu nad obytnou časťou na ul. Horárskej, ktoré majú slúžiť na zvod vody do kanalizácie.

Oddelenie verejnoprospešných činností malo za úlohu odvodnenie zbernej šachty na pozemku – Pod Wilec Hôrkou 32. To by malo byť zrealizované do piatku. V tejto zbernej šachte je zaklinená drevená časť brániaca odvodnenia tejto lokality, vyžaduje sa použitie hevera aby bolo možné ju odstrániť.

Podľa pokynov krízového štábu bola vykonaná aj farbiaca skúška hypermangánom vo vykopanej kanalizácii, nachádzajúcej sa na pozemkoch v postihnutej oblasti. Tá potvrdila to, že odvod v tejto časti je komplexný a zaberá všetky prítoky vody. Momentálne prebieha spätná rekultivácia a úprava prostredia.

Po vrstevnici v lesnej časti sa urobil rigol, ktorý by mal zabrániť vzniknutiu podmáčania tým, že odvedie mimo bytovú výstavbu zrážkové vody. Momentálne je stav stabilizovaný. Základné kroky a úlohy, kt. stanovil geológ mesto zabezpečilo.

Požiadali sme opakovane o vyjadrenie ministerstvo životného prostredia ku geologickému prieskumu. Podľa došlého stanoviska pripravuje ministerstvo životného prostredia súhrnnú správu od viacerých obcí, kde došlo k zosuvom a tento materiál má byť predložený na rokovanie vlády SR, následne majú byť navrhnuté opatrenia na sanáciu havarijných zosuvov.

Po odvolaní II. stupňa bude potrebné predložiť na obvodný úrad na verifikáciu výkony, objednávky a faktúry. Výdavky, kt. vznikli pri zabezpečovaní prác sa uhrádzajú zo št. rozpočtu a to takým spôsobom, že obce predložia do 15 dní príslušné dokumenty obv. úradu, ten ich predloží do 20 dní na ministerstvo a to do 30 dní na úrad vlády, kt. ho následne prerokuje, schváli a pošle kompenzácie na účet obciam. Spoločnosti, ktoré vykonávali záchranné a sanačné práce v meste Prešov boli vopred informované že je to bez fin. krytia a úhrada bude zrealizovaná až po refundácii štátom.

Všetky poškodené domy majú stanovisko statika. Odborný statický posudok vypracoval statik na 5 domov. Jedna kópia pôjde majiteľom, druhá mestskému úradu. Odbor hlavného architekta sa zaoberal aj Ekoparkom, ktorý bol zamokrený a začali v ňom padať stromy. Vzhľadom na pozitívny vývoj počasia tam nie je potrebné riešiť záchranné práce, situáciu považuje za stabilizovanú. Do budúcna je potrebné riešiť odvodňovací kanál, ktorý je tam nefunkčný. Vzhľadom na dlhodobé držanie sa hladiny vody v tomto areáli je tam obrovské množstvo konárov. Momentálne žiaden strom nehrozí pádom.
 

Vyberte región

mark